Γεωσυνθετικά

Οι λειτουργίες των γεωσυνθετικών προϊόντων αφορούν στο Διαχωρισμό, Προστασία, Φιλτράρισμα, Αποστράγγιση, Ενίσχυση και Αντιδιαβρωτική Προστασία. Χρησιμοποιούνται σε εφαρμογές όπως διαχωρισμός φυσικών υλικών, προστασία μεμβρανών ή άλλων τεχνιτών υλικών, φιλτράρισμα και αποστράγγιση των υπογείων νερών από σωματίδια και θραυστά υλικά, ενίσχυση τοιχίων αντιστήριξης και εδάφους σε οδοποιίες και αντιδιαβρωτική προστασία σε πρανή.

ΓΕΩΥΦΑΣΜΑΤΑ:
Τα γεωυφάσματα διαφοροποιούνται ανάλογα με τον τρόπο παραγωγής (συνεχούς νήματος ή ινών) και από την πρώτη ύλη τους καθαρό πολυπροπυλένιο, ανακυκλωμένο, σύμμεικτα και πολυεστέρα. Τα παραπάνω στοιχεία και το βάρος τους καθορίζουν την χρήση τους αλλά και τα λοιπά τεχνικά τους χαρακτηριστικά.

ΑΠΟΣΤΡΑΓΓΙΣΤΙΚΕΣ ΜΕΜΒΡΑΝΕΣ:
Υπάρχουν διάφοροι τύποι αποστραγγιστικών μεμβρανών ανάλογα με την εφαρμογή και τις συνθήκες που επικρατούν στο έργο. Οι αποστραγγιστικές μεμβράνες έχουν είτε μη διαπερατό πυρήνα ή διαπερατό πυρήνα, χωρίς γεωύφασμα, με επικολλημένο γεωύφασμα από την μία ή και τις δύο πλευρές.

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΑ ΣΤΡΑΓΓΙΣΤΗΡΙΑ:
Σε πολύ σαθρά εδάφη (αμμώδη) εδάφη που είναι απαραίτητη η σε βάθος/κατά μήκος ενίσχυση και αποστράγγιση παράλληλα χρησιμοποιούνται τα κατακόρυφα στραγγιστήρια. Αποτελούνται από έναν συμπαγή πυρήνα αποστράγγισης από πολυμερή ο οποίος καλύπτεται με θερμοκολιμμένο γεωύφασμα. Έτσι δεν υπάρχει ο κίνδυνος τραυματισμού κατά την τοποθέτηση και δημιουργείται ένα γεωσύνθετο υψηλών υψηλών χαρακτηριστικών.

ΓΕΩΠΛΕΓΜΑΤΑ:
Μονοαξονικά ή Διαξονικά γεωπλέγματα τα οποία επιλέγονται ανά έργο βάσει την αντοχής εφελκυσμού και τις μακροχρόνιες αντοχές τους που υπολογίζονται από τους μειωτικούς συντελεστές. Επιπλέον τα γεωπλέγματα χρησιμοποιούνται και σε οδοποιίες για την ενίσχυση του υπεδάφους και την αποφυγή της μετάδοσης των κρακς. Τα γεωπλέγματα αποτελούνται από πολυεστέρα ή fiberglass με επικάλυψη πολυμερών.

ΓΕΩΣΥΝΘΕΤΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ:
Γεώπλεγμα διαξονικό ή μονοαξονικό με επικολλημένο γεωύφασμα για ενίσχυση και σταθεροποίηση εδάφους, μακροχρόνια και βραχυχρόνια. Χρησιμοποιούνται σε αναχώματα, θεμελιώσεις, δρόμους, μαλακά εδάφη, σιδηροδρομικά έργα και αερολιμένες.

ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΑ ΠΛΕΓΜΑΤΑ:
Τα τρισδιάστατα πλέγματα είναι είτε από πολυπροπυλένιο είτε από πολυαμίδιο. Το πολυαμίδιο έχει αρκετά μεγαλύτερα ποσοστά αντιηλιακής προστασίας. Έτσι αποτελεί καλύτερη επιλογή καθώς έχει μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.  Τα τρισδιάστα πλέγματα μπορεί να είναι ενισχυμένα και με γεώπλεγμα ανάλογα με την εφαρμογή.

ΓΙΟΥΤΑ:
Ένας πιο φιλικός προς το περιβάλλον τρόπος αντιδιαβρωτικής προστασίας είναι τα πλέγματα κατασκευασμένα από ΓΙΟΥΤΑ ή ΚΟΚΚΟΦΟΙΝΙΚΑ τα οποία είναι βιοδιασπώμενα και πρέπει οπωσδήποτε να γίνει υδροσπορά. Τα υλικά αυτά μετά από ένα χρονικό διάστημα, περίπου 1 έτους, βιοδιασπόνται και οι ρίζες των φυτών αναλαμβάνουν τον ρόλο της αντιδιαβρωτικής προστασίας.

ΓΕΩΚΥΨΕΛΕΣ:
Οι γεωκυψέλες χρησιμοποιούνται ευρέως στις κατασκευές για τον έλεγχο της διάβρωσης, τη σταθεροποίηση του εδάφους σε επίπεδο έδαφος και απότομα πρανή, την προστασία καναλιών και τη δομική ενίσχυση για τη στήριξη φορτίου και τη συγκράτηση του εδάφους. Διαφοροποιούνται βάσει του ύψους του κελιού και του ανοίγματος του κελιού και παράγονται από υψηλής πυκνότητας πολυαιθυλένιο (HDPE).